Allereerst:
SternZorg ziet vrijwilligers als een onmisbare schakel in de zorg voor de oudere deelnemers op onze dagbesteding op de boerderij. Zij leveren een meer dan waardevolle bijdrage aan de zorg en het welzijn van onze deelnemers.
We zijn er trots op dat zoveel mensen bereid zijn om vrijwilligerswerk te doen voor onze dagbesteding.
We hebben vrijwilligers voor het vervoer van deelnemers van huis naar de dagbesteding, bij ondersteuning van activiteiten, het onderhoud van moestuin en bloementuin, op projectbasis bij bijvoorbeeld de bouw van de kas, tijdens NL DOET of als Mas stagiaire. Zonder hun belangeloze inzet is het niet mogelijk om de dagbesteding te draaien. Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel voor ons.
Kwetsbaarheid en afhankelijkheid:
De deelnemers die wij begeleiden hebben beginnende geheugenproblemen. Ze zijn daardoor niet meer goed in staat om situaties goed in te schatten en zijn afhankelijk van derden.
Sommige vrijwilligers halen de deelnemers van thuis op. Meestal vanaf de voordeur maar bij alleenstaanden ook wel eens binnen om hen te helpen met de laatste zaken.
Daarnaast helpen vrijwilligers mee met klusjes die deelnemers doen in de moestuin, de werkplaats of de keuken. Vrijwilligers werken met mensen die moeite kunnen hebben om te verwoorden of ze handelingen of activiteiten eigenlijk niet willen doen.
Selectie:
Door de kwetsbaarheid van de doelgroep selecteren we onze vrijwilligers zorgvuldig.
Als vrijwilligers zich aanmelden kijken we of er sprake is van een respectvolle houding naar de deelnemers, of ze affiniteit hebben met ouderen, naar hun motivatie en verantwoordelijkheidsgevoel. We maken afspraken om eerst een paar keer op proef mee te draaien, om te kijken of er een match is tussen de nieuwe vrijwilliger en de deelnemers en de begeleiders.
Na een maand evalueren we en kijken we van beide kanten of we de samenwerking doorzetten.
Van onze kant proberen we de vrijwilligers goed op weg te helpen door hen in te praten wat ze kunnen verwachten, door hen bij de dagbesteding te betrekken door samen koffie te drinken ( chauffeurs) en hen een lunch aan te bieden als ze overdag meewerken met activiteiten.
Met de vrijwilligers sluiten we een overeenkomst waarin de rechten ( bijvoorbeeld verzekering) en plichten ( bijvoorbeeld privacy) staan vermeld. Deze wordt door beide partijen getekend. Van vrijwilligers wordt een VOG gevraagd. Deze wordt vergoed.
Vrijwilligersavonden:
Onze vrijwilligers vormen met elkaar een trouw team en dat mag beloond worden.
1- 2 keer per jaar organiseren we een vrijwilligersavond waarin ontmoeten, gezelligheid en informatie uitwisselen centraal staan.
Het zijn altijd gezellige bijeenkomsten die de onderlinge verbondenheid bevorderen.
Hoe om te gaan met de deelnemers met dementie?
Bij stichting SternZorg is extra informatie beschikbaar voor vrijwilligers over belangrijke zaken omtrent het omgaan met mensen met dementie.
Wij overhandigen deze extra informatie aan nieuwe vrijwilligers.
Vertrouwenscontactpersoon:
Als u als vrijwilliger een probleem ervaart bij SternZorg en u komt daar niet uit met de vaste begeleiders, dan kunt u contact opnemen met de vertrouwenspersoon voor de vrijwilligers. Dit is Isabella van Dijk en zij zal als onafhankelijk persoon de situatie met u bespreken. U kunt met haar een afspraak maken via : info@isabellavandijk.nl